Museale beleving

Museaal werk, bemiddelend in het museum of kunstenplek

Museale ervaring
Kwalitatieve ervaring
Ervaring met investering
Motiverend
Veranderend
Lerend
Nieuwsgierig?
Geïnteresseerd?

Meegevoerd worden op een stroom van concentratie, flow…in de niet meest gekende betekenis.*
Zelf aan de slag gaan in een plek van beeld(en de)kunst. Vanuit ‘betrokken zijn’ deze wereld ontdekken. Zien wat er beeldend mogelijk is en wat niet. Zien wat reeds is gecreëerd en wat niet. Omgaan met ‘het denkproces’ van kunstenaars. Kunstenaars van nu,  toen en van altijd. Het vinden of een niet vinden van betekenis: zinvol of niet? Herkenbaar? Evolutief? Maatschappijgelinkt? Boeiend? Stom? ‘Kan mijn kleine zusje ook’ ** of niet. Een museale ervaring waarbij je je kan begeven op het veld tussen uitdagingen en vaardigheden.* Vanuit het doen komen tot zien, ervaren, leren, in vraag stellen, ontdekken, afstoten,... Als we een ‘verandering’ bij onszelf mogen ervaren bij het buitengaan, zijn we geslaagd. 
Als ‘deelnemer’ sta je centraal. Het wordt jouw ‘beleving’! Verwacht je dus NIET aan een klassieke gidsbeurt!  Ben je daar als individu, leerling, kleuter, rolwagengebruiker, gezinslid, familie, teamgenoot, collega,… klaar voor? Het beeldend kijken en zelf beeldend aan de slag gaan verloopt in een direct proces van durf en voorzichtigheid. De begeleider( Lieve Vanmaele) is er als steun, toeverlaat, beeldend werkbegeleider. Ook hier is ‘leren’ en ‘loslaten’ mogelijk.

Als beeldtaal gehoord en gelezen wordt, kunnen we beeldbeleving mogelijk maken. Beeldende kunst zien als poort tot vérder.

Beeldbeleving onder begeleiding waarbij een eigen denk-en doeproces hoog gewaardeerd wordt is méér dan zomaar wat educatie. Het vraagt een museale bemiddeling om met de bezoeker beeldkunst te -leren- ontdekken.

Willen we dat samen doen?
Wil je ontdekken dat een museum ook een heerlijke plek kan zijn…
Welkom!


*Kunst en erfgoededucatie, theorie en praktijk; acco; blz. 40; autotelische ervaring; Csikszentmihalyi
** Dat kan mijn kleine zusje ook; Waarom Moderne Kunst kunst is; Will Gompertz; Meulenhoff